Sälja eller skrota bilen?

Jag bara någonsin har ägt två bilar och en tjuv lättad mig av den förra. Så när det kom att säga adjö till min nedlagda 13-år-gammal Alfa egendom, insåg liggande övergiven med dött batteri utanför mitt hus sedan November, jag jag hade ingen aning hur man faktiskt bli ett fordon. Kan jag sälja den? Skrota det? Ge bort?

Varje år i Storbritannien mellan sex och sju miljoner begagnade bilar säljs, och två miljoner kasseras. EU har infört stränga miljöregler på hur bilar avyttras genom sitt slutet av livet fordonet direktiv, medan nya regler för att bekämpa koppar och andra metall stöld har haft nyfiken effekterna av att göra det olagligt för bilägare att betalas kontant vid skrotning av fordon.

Så vad är det bästa sättet att befria er från en åldrande bil? Där kan du få det bästa priset? Och hur kan du vara säker på att köparen inte är några oseriösa som kommer att ta bilen, men lämnar du fortfarande ansvarig för potentiella fortkörning biljetter och böter?

Sälja bilen

Autotrader.co.uk är förmodligen det bästa stället att börja. Du kan ange din bilregistrering och körsträcka gratis, då finner fordonet och ger en omedelbar föreslagna försäljningspris. Reklam på webbplatsen kostnader från £9.99 £19,99. I mitt fall sa det bilen var värd runt £600. Men vad datorn visste inte var att MOT och skatt berodde på att köra i tre dagar, fanns det ingen riktig tjänst historia, och jag var ganska säker på att det skulle misslyckas MOT – och med en rostig batteri, även rivstarta tittade ut frågan.

Special offer är ett annat alternativ. Dess främsta fördel är att reklam är gratis (även om det kommer att uppmuntra dig att betala för premium-tjänster) och tydligt platsen har massor av gamla smällare som min till salu. Men igen, med bara några dagar kvar innan jag riskerat att klämmas fast för att inte ha en skatt skiva, bestämde jag mig mot.

Vad sägs om Webuyanycar.com? Det erbjöd £285, men föredrar du har ett MOT varar minst en månad och två uppsättningar nycklar – båda misslyckas för min Alfa. Plus (något av ett problem) skulle jag ha att köra det till ett lokalt centrum… och de är inte förtjust i “icke-löpare” i alla fall.

Handel i din gamla bil när du köper en ny avråds som dåligt värde av många bilismen experter. Tillbaka i November jag köpte en ny bil, och då trodde det kan vara bra för att hålla Alfa som ett andra var fordon, med tanke på det fortfarande beskattas och försäkrad för ett par månader. Men dessa månader glida bort, och jag inser nu att hade jag handlade det i sedan (för runt £400) skulle jag har sparat en hel del krångel.

Skrota bilen

Den goda nyheten är att de dagar när förare hade att trål runda skumma bil skrotar är över. Nu bara pop “skrot min bil” i Google och upp kommer dussintals företag som lovar att samla din bil inom dagar – och betalar du också. På sidan bilskrotning.com kan du t.ex. se en komplett katalog över bilskrotar i Sverige.

Men är dessa säker? Den första jag mailade gav mig en omedelbar offert för £120- och ringde nästan omedelbart, säger de skulle springa runt i en timme. Och detta var en söndag eftermiddag. Det är typ av erbjudande att ringar alarm klockor; var de registrerade skrot återförsäljare? (han mumlade något om ett certifikat kommer snart); skulle han betala kontant? (bör kunna-som senare insåg jag är ett no-no); och skulle det definitivt skrotas? (öh, han kan sälja det utomlands). Vid denna punkt jag insåg mer forskning var nödvändigt.

Reglerna infördes 2005 gör det ett rättsligt krav att någon bil skickade skrotas måste gå till en tillåten behandlingsanläggning. Alla bil skrotupplag måste ha en licens som utfärdats av miljöbyrån eller Scottish Environment Protection Agency att se till att skrotade fordon inte skadar miljön (allt som batteri syra, växellåda olja och motor delar) och att de återvinns på lämpligt sätt.

Alla bilen skrotning platser som kom upp på min Google-sökning tillät mig att ange min bilregistrering och kom tillbaka med offerter för hur mycket de skulle betala mig. Utbudet var mellan 150 £-£200 om jag tog bilen till gården, eller £50 eller så mindre om jag ville att det samlas in från hemmet.

Vilka webbplatser bör du lita? Under EU-direktivet är biltillverkarna ytterst ansvarig för fordon återvinns ordentligt och att bilar kan bortskaffas på ett gratis.

Många har kopplas till antingen cartakeback.com eller rewardingrecycling.co.uk, som säger det har hanterat förstörelsen av 1.25m bilar. Ford i Storbritannien säger cartakeback.com är dess återvinning partner, medan Toyota är kopplad till rewardingrecycling.co.uk, även om båda platser hantera praktiskt taget alla märken av bil.

De skrota inte bilen själva men få en lokala återvinningsstation att kontakta dig. I mitt fall erbjuds både runt £150 för home collection.

Vad händer härnäst? Gräva ut dokumentet V5 ägande, Följ instruktionerna och skicka den relevanta delen till DVLA, som bekräftar du att du inte längre är ansvarig för bilen. Skrot återförsäljaren bör skicka dig en certifikat av förstörelse, och bör också berätta DVLA du inte äger bilen längre.

Om givaren säger de betalar du kontant är det ett säkert tecken på de är skumma. Enligt skrot metall återförsäljare Act, infördes i oktober förra året för att bekämpa metall stöld, särskilt koppar från järnväg fodrar, är det olagligt för någon att betala kontant för skrot bilar. De flesta kommer att utfärda en check eller göra en betalning direkt till ditt bankkonto. När du säljer, måste du ge legitimation, såsom körkort och pass.

Kom ihåg att klo tillbaka någon vägskatt eller försäkring du har på fordonet. Du kan frigöra alla oanvända komplett månader av vägskatt från DVLA genom att hämta form V14 och skicka tillbaka det tillsammans med skivan skatt till DVLA.

Skänka bilen

Det finns ett antal organisationer som tar bilen utslitna och skänka pengarna till välgörenhet. Den ledande är giveacar.co.uk, medan cartakeback.com driver charitycar.co.uk. Oxfam driver en donation-tjänsten på oxfam.org.uk, som sedan 2006 har tagit upp £100,000-plus genom försäljning av mer än 350 bilar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − four =