Kattens historia och mytologi

Traditionellt, tenderade historiker att tror antikens Egypten var platsen för katt domesticering, på grund av de tydliga skildringar av house katter i egyptiska målningar ca 3 600 år gammal. 2004 innehöll dock en neolitisk grav utgrävd i Shillourokambos, Cypern, skelett, som nära varandra, både en människa och en katt. Graven uppskattas till 9500 år gammal, trycka tillbaka tidigast kända feline – mänskliga föreningen betydligt. Katt preparatet är stor och liknar den afrikanska vildkatten, snarare än dagens huskatter. Denna upptäckt, kombinerat med genetiska studier, föreslår katter var förmodligen domesticerade i Mellanöstern, i Bördiga halvmånen runt tiden för jordbrukets utveckling och då de fördes till Cypern och Egypten.

Direkta bevis för domesticeringen av katter 5.300 år sedan i Quanhucun i Kina har publicerats. Katter tros ha varit attraherad av byn av gnagare, som i sin tur var lockade av korn odlas och lagras av människor.

I det forntida Egypten var katter heliga djur, med gudinnan Bastet ofta avbildad i cat form, ibland tar på krig-liknande aspekt av en lejoninna. Romarna är ofta krediteras med att införa huskatten från Egypten till Europa. i romerska Aquitaine, en första – eller andra-talet epitaph av en ung flicka som håller en katt är en av två tidigaste avbildningar av romerska domesticerade katt. Men hölls katter eventuellt redan i Europa före det romerska riket, som de kan ha funnits i Storbritannien i slutet järnåldern. Huskatter spreds i stora delar av resten av världen under ålder av upptäckten, som de transporterades på segelfartyg för att styra ombord gnagare och som lycka charm.

Flera forntida religioner tror att katter är upphöjda själar, följeslagare eller guider för människor, som är allvetande men mute så de inte kan påverka beslut som fattas av människor. I Japan är maneki neko katten en symbol för lycka.

Även om inga arter är helig i Islam, är katter vördad av muslimer. Vissa västerländska författare har förklarat att Muhammed hade en favorit katt, Muezza. Han uppges ha älskat katter så mycket, “han skulle göra utan sin mantel snarare än störa en som låg och sov på det”. Historien har ingen beskärning i tidiga muslimska författare, och verkar blanda ihop en historia om ett senare Sufi helgon, Ahmed ar-Rifa’i århundraden efter Muhammed.

Freja, gudinnan av kärlek, skönhet och fertilitet i nordisk mytologi är avbildad som ridning en vagn dragen av katter.

Många kulturer har negativa vidskepelse om katter. Ett exempel är tron att en svart katt “korsar ens väg” leder till otur eller att katter är häxor följeslagare används för att öka en häxa befogenheter och kompetens. Avlivning av katter i medeltida Ypern, Belgien, firas i den innocuous dagens Kattenstoet (katt parade).

Enligt en myt i många kulturer har katter flera liv. I många länder, de tros ha nio liv, men i Italien, Tyskland, Grekland, och vissa spansktalande regioner, de sägs ha sju liv, [231] medan på turkiska och arabiska traditioner, antalet liv är sex. Myten tillskrivs naturliga smidighet och snabbhet katter uppvisar för att fly livsfarliga situationer. Även utlåning tilltro till denna myt är det faktum att fallande katter ofta landa på fötterna, med hjälp av en instinktiv rätande reflex för att vrida sina kroppar runt. Dock kan katter fortfarande vara skadas eller dödas av en hög falla.

Relaterade länkar:

Katter.nu
Köpguide kattförsäkring
Katt.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 5 =